Бившият премиер Никола Груевски надхитри полицейските служби, съобщава македонският телевизионен канал Alsat на електронната си страница. Бягството му е резултат от „добре организиран сценарий“.

Две седмици преди това е имал среща с унгарския посланик в Скопие. Един ден преди датата, на която е трябвало да се яви в затвора, той създава впечатление, че купува дрехи и неща, нужни му за затвора. Два дена преди бягството, според информациите, с които разполага Alsat, той се е обадил на роднините си и на някои свои близки съдружници. От достоверни източници Alsat е научил за няколкото етап, през които е преминало самото бягство. Осъществяването му е започнал във вечерните часове, когато с автомобила си е излязъл да се повози из главните улици на Скопие.

Минути преди полунощ е излязъл със своя автомобил, а бял „Фиат“ го е следвал до околовръстния път в квартал, недалеч от центъра на македонската столица. Според записите от камерите „Сейфсити“ става видимо, че колата се е върнала в гаража, но не и бившият премиер, пише "Фокус".

Смята се, че още в началото той не е бил в личния си автомобил, а направо в колата на унгарските служби, личната му кола е била шофирана от служител на унгарското посолство и след това върната в гаража. От околовръстния път е потеглил към Дебър, откъдето неофициално се твърди, че е преминал нелегално границата между Македония и Албания. За да не попадне на полицейските служби, Груевски се е движил по второстепенни пътища, а не по главния път, на който има разположени камери за видеонаблюдение.

От източници телевизията е научила, че между Груевски и премиера Заев се е провел телефонен разговор, в който го е информирал за намерението си да избяга. От телевизионния канал са се свързали със Заев за коментар, но той е отрекъл с обяснението, че от дълго време не е имал пряка връзка с Груевски. Общувал е с него само в определени случаи и то с посредничеството на куриери.