От Министерството на отбраната на Украйна разказаха за характеристиките на бойната машина на пехотата CV-90, която Украйна получи от Швеция и е наричана най-добрата бойна машина на пехотата в света.

Машината е проектирана и произведена в Швеция, основното й предимство е грижата за екипажа (трима души) и десантчиците (до осем души), тъй като никоя друга БМП няма такава защита като CV-90, казва зам.-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр, цитирана от "УНИАН".

Тя нарича CV-90 скандинавски звяр, който унищожава противника. Според Маляр, безопасността на хората в тази бойна машина на пехотата се осигурява от здрава подсилена многослойна броня, изработена от валцовани стоманени листове.

Освен това върху машината са поставени допълнителни композитни материали, а като трети слой могат да се монтират бронирани модули.

От Министерството на отбраната подчертаха, че тази комбинация защитава екипажа и десантчиците не само от куршуми и осколки, но и от взривове на мини, артилерийски огън и дори от атаки с дронове.

CV-90 постъпи на въоръжение в украинските въоръжени сили през лятото и вече изпълнява бойни задачи на фронта. За първи път тези машини са показали възможностите си в Лиманското направление, където противникът вече няколко месеца се опитва да пробие украинската отбрана.

По-специално, в една от битките шведска бойна машина на пехотата прикрива пехотните части от танков огън и в този момент я е ударил руски дрон-камикадзе "Ланцет".

„Но нито екипажът, нито десантчиците вътре пострадаха – те се преместиха на друга машина и продължиха да изпълняват бойни задачи. Ако вместо CV-90 е била съветска БМП-1 или БМП-2, никой нямаше да оцелее , тъй като бронята на тези машини всъщност липсва“, казва зам.-министърът.

Освен това шведската машина разполага с ефективно противотанково оръжие и мощно автоматично 40 мм оръдие, което може да стреля на разстояние до 3 км, а максималният обсег на стрелба е над 12 км.

CV-90 също така използва революционно шаси с технология от Формула 1, където окачването само се адаптира към повърхността. Това осигурява изключително висока маневреност, а гумените вложки значително намаляват нивата на шум по време на движение. Според украинските бойци тази машина дори не се чува на разстояние от 200 метра.

„Скоро въоръжените сили на Украйна ще получат много повече от тези машини, тъй като Украйна и Швеция се договориха за съвместно производство на CV-90, а непосредствената цел е 1000 шведски бойни машини на пехотата за украинската армия“, добавя Маляр.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук