Престъпленията, свързани с изнудвачеството и лихварството, са се увеличили скокообразно в Италия, твърди изследване на асоциацията Sos Impresa, цирано от ПронтоСофия.
Според него лидер в черната класация е южната област Калабрия, където средният БВП на глава от населението е 13 700 евро, или 54 на сто от този на Централна и Северна Италия.
30 на сто от търговците в Калабрия са жертви на лихварите. 150 000 търговци са се обърнали към лихвари през 2008. Те са им плащали средно по 150% годишна лихва, твърди проучването.
Повечето от търговските фирми в Калабрия са станали жертва най-вече на лихварите от престъпната групировка Ндрангета. Изследването твърди, че 92 милиарда евро годишно биват „отмъквани“ на италианските фирми от лихварите. Това е 6% от БВП на Италия. През ръцете на „счетоводителите“ на лихварите и изнудвачите минават по 10 милиона евро на час.
В Калабрия Ндрангета завърта 1,7 милиарда евро годишно и 900 милиона от оборота й идват от лихварството. През последните пет години 3000 фирми са обявили фалит заради дълговете си към лихварите./БЛИЦ