Северна Македония ще привлича туристи с легална мариухана, наричана по света с гальовното Мери Джейн.

Премиерът Зоран Заев в интервю за Deutsche Welle заяви, че планът за декриминализация и легализация на марихуаната е част от по-широк икономически пакет, който има за цел да стимулира вътрешната икономика, предава македонското електронно издание “Локално“.

"Идеята е да се даде възможност на туристически места, включително Скопие, кафенета, съществуващи и нови, като се спазват определени стандарти - вентилация, доказателство за произход на марихуаната и др., да се даде възможност за консумация на марихуана вътре в тях", каза Заев.

Премиерът добави, че стандартите ще бъдат еднакви за всички и всеки може да ги прилага, предава лупа.бг.

"Вярвам, че за една малка държава, тя може да донесе сериозно развитие на ресторантьорството и туризма, особено като се има предвид нашите красиви туристически места: Струга, Охрид, Ресен, Дойран, Скопие, Берово, Маврово и всички други места", добави той.

Освен легализация и декриминализация на марихуана, обявеният проект включва и проекта за легализация на превозни средства с чуждестранни регистрационни номера, легализация на пари и имущество, продажба на земеделска земя и новия закон за данъка върху имуществото.