В ЕС се водят интензивни разговори с България за започване на преговори с Македония, а Германия ще направи всичко възможно Македония да започне преговори с Европейския съюз до края на годината, заяви германският външен министър Хайко Маас през скопския "Вечер".

Македония (комшийкото издание пропуска "Северна") и процесът на разширяване на ЕС са един от приоритетите на германското председателство на Европейския съюз, заявил днес германският външен министър Хайко Маас.

На съвместната видеоконференция след онлайн срещата с македонския външен министър Буяр Османи той напомнил, че досега е посещавал Скопие два пъти до момента и изразил съжаление, че в момента поради кризата с коронавируса не може да посети страната отново.

Според Маас, за да може Македония да започне преговори с ЕС, в допълнение към двустранните разговори между двете страни, в момента в Съюза се водят интензивни разговори по двустранните въпроси, които съществуват между България и Македония.

„Провеждаме интензивни разговори в рамките на ЕС и разговаряме с българските си колеги за двустранните въпроси, които съществуват между Македония и България. "Нашата цел остава и мисля, че е постижимо преди края на годината, за да дадем възможност на Македония да започне конкретни и подробни преговори," каза Маас за спора между двете страни.

Това е първото изявление на член на ЕС, потвърждаващо, че спорът между Македония и България, в който основната тема е принадлежността на Гоце Делчев, вече не е просто двустранен, а многостранен спор, в който от ЕС участват вече няколко фактора, твърди "Вечер".

Превод: БЛИЦ