Писателят Джон Никълс, известен най-вече с популисткия си роман "Войната в бобовите полета на Милагро", по който е заснет филм с режисьор Робърт Редфорд, почина на 83-годишна възраст, предаде Асошиейтед прес. 

Авторът е починал в понеделник в дома си в Таос, Ню Мексико, на фона на влошено здравословно състояние, свързано с продължително сърдечно заболяване, съобщава дъщеря му Таня Харис.

Никълъс получава ранно признание с публикуването през 1965 г. на нестандартната си любовна история "Стерилната кукувица", по която по-късно е заснет филм с Лайза Минели в главната роля. 

През 1969 г. той се мести с първата си съпруга от Ню Йорк в северната част на Ню Мексико, където намира вдъхновение за трилогия от романи, чието начало бележи успехът на "Войната в бобовите полета на Милагро".

Романът за измислена латиноамериканска земеделска общност в планините в северната част на Ню Мексико печели всеобщо признание заради смесицата от хумор, усет за място и теми за социална справедливост. По него е заснет филм, режисиран от Робърт Редфорд и с участието на Рубен Блейдс и Кристофър Уокън.  Десетки местни жители са снимани като статисти.

"Чувството за хумор, историята и културата на Ню Мексико, както и бедността и неравенството в страната, влияеха на всяко мое изречение", казва Джон Никълс в мемоарите си, визирайки написването на романа. 

Публикуваните творби на Никълс включват най-малко 13 романа, както и нехудожествена литература, варираща от събрани есета, оригинална фотография, хроника на ранния живот на родителите му и други. 

Според приятели и роднини след три брака Джон Никълс е живял сам в дома си в Таос, отрупан с книги, документи и ръкописи, и е имал трайна работна рутина, включваща писане през нощта.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук