По време на Втората световна война нацистка Германия се готви да нахлуе във Великобритания, но за това Адолф Хитлер първо трябвало да унищожи Кралските военновъздушни сили, пише Sky News.

По време на битката за Британия островната авиация е на колене, но Хитлер е принуден да разхлаби хватката си, след като съюзниците започват да нанасят удари срещу Германия. Така той преминава към атака над Лондон.

Това е било ирационално решение, което позволило на британските ВВС да се възстановят, което повлияло на изхода от войната.

Британският военен анализатор Шон Бел допуска, че руският президент Владимир Путин, който няма пряк военен опит, може да е направил същата грешка, преминавайки на атаки срещу украинската столица.

По време на обстрелите на Киев Русия използва ирански дронове с голям обсег на действие Shahed 136. Тези евтини и прости системи летят със скорост от 150 км и не са трудни за сваляне, но осколките могат да отнемат животи.

В атаките се използват и балистични ракети. Но западните средства за противовъздушна отбрана като Patriot са се оказали много полезни.

Защо Руската федерация изразходва ракетите за невоенни цели?

Украинските военни възможности са скрити, разпръснати и мобилни.

Технологията за определяне на целта, базирана на времето, включва получаване на сателитни изображения и последващия им анализ от военни анализатори. И едва след това подразделенията за противовъздушна отбрана могат да унищожат целта.

Това е сложна технология, която включва координирана екипна работа на няколко отдела. Западните страни са инвестирали много в тази технология. Русия няма такива системи и тероризира мирното население.

Путин иска да отмъсти на Зеленски за неговата смелост и съпротива, но подобно на Хитлер в битката за Британия, Путин е завладян от емоции, които предхождат военната стратегия.

Балистичните ракети са сложни системи, но Русия ги използва по-бързо, отколкото ги пуска. Вълните от ракетни атаки срещу Киев не дават никакво военно предимство - те са просто действия на ядосан лидер, който се опитва да отмъсти на противника си.

Изместването на фокуса от военните цели е една от слабостите на руската военна машина, от която Украйна може да се възползва през следващите месеци.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук