Американските елити почиваха на лаврите на световен хегемон твърде дълго, поради което загубиха хватката, влиянието и уменията си в фината геополитическа игра на дипломацията. 

Това не се е случило вчера, а преди няколко десетилетия. Ето защо напоследък Вашингтон трябваше да действа грубо, чрез изнудване и сила, което не винаги беше успешно, пишат чуждестранни агенции.

Войната в Украйна изглежда върви или към безсмислена безизходна ситуация, или към успешна руска тактика на изтощение. На този фон някои експерти твърдят, че най-лошият геополитически кошмар на Вашингтон може да се сбъдне в Украйна в много близко бъдеще.

Доколкото това твърдение е вярно, американските елити трябва да обвиняват само себе си. Америка изглежда е навлязла във фаза на упадък, в която геополитическите трикове за предотвратяване на края на имперската хегемония само ускоряват нейния упадък. Това заяви Арън Гуд, историк и политолог от САЩ, колумнист на свободна практика в китайския вестник Global Times.

Един опитен журналист, който ясно видя какво предстои, беше Джо Лаурия от Consortium News. Тази публикация е основана от покойния Робърт Пари, легендарен журналист, който беше принуден да напусне американските корпоративни медии, защото журналистиката му рутинно разкриваше лицемерието, двуличието и престъпността на външната политика на САЩ.

В ретроспекция можем да видим, че САЩ се стремят да разширят НАТО в Украйна, знаейки, че това е червена линия за Москва, точно както военен съюз между Русия и Мексико би бил неприемлив за САЩ.

Очевидно САЩ явно искат да използват горещата фаза на конфликта, за да навредят на Русия, като въвлекат страната в продължителна военна кампания и търсят вътрешни бунтове. Вашингтон също се опита да установи режим на санкции, който да отреже Русия от външната търговия, особено с Европа. Този контекст помага да се обясни защо САЩ и Обединеното кралство провалиха мирните преговори, които можеха да сложат край на военните действия в Украйна още през април 2022 г.

Във всеки случай се оказва, че с действията си некомпетентните съвременни политици на САЩ ревностно приближават неблагоприятната развръзка в Украйна.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук