Изпълнителният директор на Tesla Илън Мъск е продал акции на стойност 5 млрд. долара, което представлява около 3% от дела му в компанията. Това се случва няколко дни, след като той се допита до последователите си в Twitter дали да се раздели с 10% от целия си дял, предават световните осведомителни агенции.

В понеделник Мъск е продал акции на стойност около 1,1 млрд. долара, за да плати данъци върху доходите от акции. Останалите продажби са били извършени във вторник и сряда, като документите, подадени до регулаторните органи, показват, че не са били планирани предварително.

Преди дни милиардерът пусна анкета в Twitter за това дали да продаде 10% от дела си в производителя на електромобили. Близо 58% от 3,5-те милиона гласували бяха "за". Това обаче доведе до спад в цената на акциите, който изтри около 50 млрд. долара от нетното богатство на Мъск.

Документите за последните финансови операции не дават яснота дали Мъск ще продължи да продава, докато стигне прага от 10 на сто.

Акциите на Tesla поскъпнаха с над 51% през 2021 г., като за това доста спомогна и сделката от октомври за продажбата на 100 000 електромобила на фирмата за коли под наем Hertz.

Според Forbes акциите на Tesla представляват огромната част от състоянието на Илън Мъск, който по настоящем е най-богатият човек в света със състояние от близо 300 млрд. долара. За последно той продаде акции през 2016 г. с цел да плати данъци за около 600 млн. долара.