Франция и Великобритания са практически пред въоръжен конфликт в пролива Ламанш, след като френски рибари организирано отплуваха за полуавтономния британски о-в Джърси в четвъртък сутринта, в опит да блокират пристаните на острова, съобщават световните медии, пише Труд бг.


Недоволството им идва заради усложнената процедура по изваждане на лиценз за риболов в британски териториални води, която според тях, макар и утвърдена в споразумението между ЕС и Лондон за отношенията след Брекзит се затруднява нарочно от властите в Обединеното кралство.

Говорител на Европейската комисия, цитиран от „Файненшъл Таймс” заяви вчера, че Брюксел „е посочил ясно” на Великобритания, че правата на двете страни записани в сделката „не са спазени”.

„Докато британските власти не предоставят причини за допълнителните условия (за издаването на лицензи), те не могат да важат”, казва говорителят.

Лондон обяви че разполага два военни кораба във водите около о-в Джърси за наблюдаване на ситуацията, на което Париж отговори своевременно с изпращането на два съда от своята брегова охрана.

Медиите във Великобритания цитират интервю на външния министър на остров Джърси, Иън Горст, според когото британските власти „по никакъв начин” няма да стигнат до война с Франция, заради риболовния спор.

Междувременно френските власти заплашиха да прекъснат електрозахранването на острова, което се осигурява на 95% от подводни кабели, подавани от континента, съгласно условия договорени по време на британското членство в ЕС.