Унгария ще проведе референдум на 2 октомври, който ще пита унгарците за квотното разпределение на мигранти в членките на ЕС, след като правителството на премиера Виктор Орбан засилва борбата си срещу миграционните политики на ЕС, предаде агенция Ройтерс.
Окуражена от референдума за излизане от ЕС във Великобритания, Орбан продължава напред със своя референдум, за който се надява да му даде мандат да оспори Брюксел. Вече е в ход масивна кампания преди вота, съобщи Vesti.bg.
 
Унгарското правителство гласува против плана на ЕС за настаняване на 160 000 мигранти в общността от 28 държави чрез задължителни квоти, но механизмът беше одобрен от мнозинство страни членки през септември.
 
Присъединявайки се към Словакия, която подаде съдебна жалба срещу този план, Орбан вече заяви, че кабинетът в Будапеща ще подложи квотите на референдум.

Въпросът ще бъде „Желаете ли ЕС да определя задължителното прехвърляне на хора, които не са унгарски граждани, в Унгария без одобрението на унгарския парламент?”.

Будапеща изтъква, че планът, който твърде бавно се реализира, нарушава националния суверенитет и че „терористи” могат да проникнат в страната, предрешени като мигранти.
 
Орбан е казвал, че Брюксел няма право да „преначертава европейската културна и религиозна идентичност”.
 
През 2015 г. около 400 000 мигранти и бежанци преминаха през Унгария. През есента правителството да затвори южните си граници с бодлива тел и огради.
Въведени бяха и строги закони, наказващи незаконното влизане в Унгария и чупенето на оградите.