Президентът на Индонезия, най-голямата страна по отношение на мюсюлманско население, Джоко Уидодо реши да се откаже от ратифицирането на наказателния кодекс, въвеждащ отговорност за изневяра и обида на държавния глава, съобщава The Guardian.

Уидодо възложи на кабинета внимателно да проучи законопроекта отново преди ратифицирането му. Предполага се, че новият закон може да засегне туристическата индустрия на страната.

Документът предизвика силно обществено вълнение, тъй като законът ще се прилага и за чужденци, които, както знаете, са далеч от ислямското целомъдрие, докато си почиват в индонезийските курорти, включително Бали.

Някои западни държави вече са се обърнали към своите сънародници с препоръката да бъдат внимателни, когато пътуват до Индонезия при сегашните условия. Особено недоволни от иновациите са т.нар. либерали, които вярват, че криминализирането на секса преди брака по същество легитимира шариата.

Заслужава да се отбележи, че в някои региони на Индонезия, включително в Ачех, вече са в сила ислямските забрани, включително употребата на алкохол, прелюбодейството и хомосексуалността.

Обикновено извършителите биват бичувани. Има обаче и изключения като например случая от лятото на 2018 г, когато влюбени, обвинени в извършване на изневяра, бяха обсипани с фекалии.

Превод: БЛИЦ