Коледните базари в източната германска провинция Бранденбург заработиха днес отново при засилени мерки за сигурност, след като вчера край един такъв базар в Потсдам бе открит подозрителен пакет с пирони и неустановен прах. Говорител на полицията уточни, че в провинцията са разположени допълнително полицаи и особено в Потсдам, където вчера бе коледният базар бе опразнен, след като властите получиха сигнал за пакет, доставен на аптека в близост.
Полицията отбеляза, че по информация към момента според следователите е малко вероятно целта на нападението да е била аптеката, допълват руски медии.

Вчера местните власти съобщиха, че в пакета е намерен цилиндричен предмет с кабели, батерии и пирони, също и прах - изглежда барут, но не и взривател. Никой не бе задържан като заподозрян. Изпращачът се издирва и няма нови доказателства. Поставените в пакета предмети ще бъдат още веднъж анализирани и резултатът се очаква следващата седмица, отбеляза полицията. Преди около година на коледен базар в Берлин бе извършено нападение с камион, при което бяха убити 12 души и над 70 - ранени.

Извършителят - тунизийски ислямист, избяга, но след няколко дни бе убит в Италия. Отговорността за терористичния акт пое групировката "Ислямска държава".