Две години след убийството на руската журналистка Анна Политковская идната седмица в Москва започва съдебен процес. На скамейката на подсъдимите не са обаче предполагаемите извършители, а само евентуални съучастници.
Убийството на Политковская на 7 октомври 2006 година във входа на жилищната й сграда в Москва е подготвяно дълго и старателно. Според разследващите, както прекият извършител, така и неговите помагачи са били многократно на местопрестъплението. Един път дори видеокамерата във входа е заснела как убиецът лично учтиво отваря вратата на бъдещата си жертва.
Както в Русия, така и зад граница потресената общественост издига искания за бързо и независимо разследване на престъплението.
Руски правозащитници, опозиционери и колеги на убитата журналистка смятат, че мотивите са политически заради разследванията й във връзка с нарушения на човешките права и случаи на корупция, най-вече в Чечения. Политковская си създава много неприятели както сред властимащите в Грозни, така и в Москва. Тогава президентът Путин отхвърли тези обвинения и заяви, че властите полагат усилия за бързо изясняване на случая. Колегите на Политковская обаче не вярват на тези думи и започват собствени разследвания, но декларират, че са готови да сътрудничат на прокуратурата. През август 2007 година са задържани 11 заподозрени, сред тях няколко от чеченски произход, а също така сътрудници на милицията и на тайната Федерална служба за безопасност.
Сега обаче на подсъдимата скамейка са само четирима: трима чеченци и старши лейтенантът от ФСБ Павел Рягузов. На офицера от тайната служба засега не може да бъде доказано участие в убийството. Рягузов е подсъдим, защото заедно с единия от чеченците - Хаджикурбанов - бил изнудвал един бизнесмен за пари, а този случай се разследва заедно с убийството на Политковская.
Издирва се предполагаемият физически извършител на разстрела Рустам Махмудов. Поръчителите на убийството обаче остават неизвестни. За правителството е нежелателно те да бъдат разкрити, смята представителят на РСЖ Игор Яковенко, който заедно с колектив от вестник "Новая газета" води успоредно разследване по случая "Политковская": "Едно разследване, независимо от това дали става дума за полицейско или журналистическо, се провежда по определени правила. Служителите са професионалисти, които изучават начина на действие на други - престъпни - професионалисти. От работата на разследващия екип сама по себе си колегите на Политковская са доволни. Ала разследващите винаги опират до граници, които им поставя политическото ръководство. За независимо, обективно разследване и дума не може да става, защото от самото начало бе предопределена посоката, в която да се разследва", казва Яковенко. Тази посока, към която е насочено следствието, е Западна Европа. Официално мотивите за деянието не са определени.
Кой се възползва от смъртта на Политковская?
Според главния прокурор Юрий Чайка смъртта на Политковская е била от полза за онези, които искат да дестабилизират Русия, да я върнат към "старата система на управление, където парите и олигарсите могат да решават всичко". Прокурорът отказа по-конкретно изказване, освен че поръчителят на убийството живеел зад граница.
Руските медии обаче бързо публикуваха името - става дума за живеещия в изгнание в Лондон олигарх Борис Березовский, когото Кремъл обича да свързва и с убийството на Александър Литвиненко в руската столица. Поради това, смята Игор Яковенко, надеждата, да бъдат намерени и осъдени истинските поръчители, е минимална. /Дойче веле