На фона на пандемията от COVID-19, общият брой на смъртните случаи в Санкт Петербург през месец май е нараснал с близо една трета в сравнение с миналата година, съобщава "Ройтерс" с позоваване на официални данни на местните власти.

През май 2019 г. в руския град са починали 4875 души, а през май 2020 г. - 6427, което е с 1552 души повече - или с 31.8%, показва статистиката.

Много страни се опитват да се ориентират по общата статистика за починалите, която дава по-пълна картина на смъртността, причинена от коронавируса, се казва в публикацията на "Ройтерс".

Тези данни позволяват да се очертае общият брой на жертвите на пандемията, включително тези, които не са отчетени като починали от COVID-19, както и смъртните случаи, причинени от пренатовареност на болниците.

Руските власти реагираха остро на публикациите на западните медии за смъртността в Русия, тъй като те разкриват много по-висока смъртност от COVID-19 в сравнение с тази, която Москва официално признава. В самата Русия също се чуват множество обвинения, че властите не казват истината за епидемичната ситуация.