Изследванията на руския препарат "Авифавир" за лечение на пациенти с новия коронавирус ще се проведат върху 330 пациенти. 188 пациенти вече приемат лекарството, разработено на основата на медикамента "Фавипиравир", който се използваше в Япония от 2014 година насам срещу тежки форми на грип, пише Труд.

Ефикасността на "Авифавир" е около 90 на сто, съобщи зам.-директорът на Националния изследователски център по фтизиопулмология и инфекциозни заболявания към руското министерство на здравеопазването Владимир Чуланов. Първоначално лекарството било изпробвано върху 60 души.

Изследването на медикамента преминава през два етапа. Първият е за подбор на оптимална дозировка на медикамента, а вторият - оценка на ефективността и безопасността му. В първия етап са включени шест от най-авторитетните медицински изследователски центрове в Русия, като се предвижда в изпитанието да се включат 35 института.

"Този противовирусен препарат действа непосредствено върху вируса. Той не е като препаратите, които използваме основно сега в практиката си и които имат опосредстван ефект върху вируса.


Затова е интересно колко бързо се осъществява елиминирането на вируса. На първия етап на изследването се видя, че елиминирането протича около два пъти по-бързо, отколкото в контролната група. Ако превърнем това в числа средно елиминирането на вируса протича за около четири дни, докато в контролната група - за около девет", каза Чуланов.

Той изтъкна, че "Авифавир" не бива да се приема от бременни жени заради възможно влияние върху плода.

Това е най-важният известен нежелан ефект на препарата, затова преди приемането му се налага да се провери дали пациентката не е бременна и да се контролира възможно настъпване на бременност по време на приемането на препарата както от жените, така и от партньорите им.