Американски медици потвърдиха предишни данни, според които участниците в ликвидирането на последствията от терористичните актове от 11 септември 2001 година по-често страдат от рак на простатата и кръвта, съобщи пресслужбата на болничния комплекс „Маунт Синай“ в Ню Йорк.
Спасителите са действали тогава без защитни средства и са били подложени на въздействието на концентрирани дози канцерогени, на азбестов прах и на други опасни вещества, попаднали в атмосферата след терористичните атаки над кулите-близнаци в Ню Йорк.

Нюйоркските медици наблюдавали в продължение на десетки години 28-те хиляди спасители и жертви на сринатите небостъргачи. При тях били диагностицирани 1100 злокачестевни туморни образувания.

Данните били съпоставени със заболяванията от рак с останалата част от населението. От тях станало видно, че спасителите били с два пъти по-висок риск от развиване на рак на щитовидната жлеза. Значително била повишена възможността от злокачествен тумор на простатата, а също така и от някои други видове рак в мозъка и бъбреците.

Специалистите от „Маунт Синай“ констатирали също 40 процента по-чести заболявания от рак на кръвта при участниците в спасителните акции.
Източник: bg-voice.com