Тампони на летището за всички, които пристигат в Италия от страни извън Шенгенското пространство, засилване на контрола по домовете на поставените под карантина лица, задължително, ако трябва и насилствено отвеждане в клиника и лекуване на всеки болен от COVID-19, който отказва лечение – това са трите основни мерки в новия план на италианското правителство за борба срещу запрепускалия пак яко из Апенините коронавирус, информира "Монитор".

Обявявайки мерките по телевизията снощи, министърът на здравеопазването Роберто Сперанца наблегна на факта, че сега той и екипът му работят с юристи върху въвеждането и озаконяването на „задължително санитарно третиране“ за онези лица, които са със симптоми на опасната болест, но продължават да се подвизават безотговорно в обществото.

Ръководителят на здравното ведомство обяви също така, че предстои разкриването навсякъде в страната на „санитарни хотели“, в които ще бъдат приютявани за 14-дневна карантина онези лица, които пристигат най-вече от чужбина и които не могат да си гарантират качествена изолация от околните.

Сперанца посочи още, че изпълнението на новите мерки ще се движи по „двоен коловоз“ – те ще бъдат прилагани и контролирани както от изпълнителната власт на национално равнище, така и от ръководствата на двайсетте италиански области.

Според министъра на здравеопазването, въвеждането на новите мерки е наложено както от бавното, но постоянно увеличение на броя на заразените с коронавирус в Италия през последните десетина дни и съответно на починалите, но най-вече от избухването на нови огнища на заразата.

Две от от тях бяха подпалени от пристигнали извън Шенген заразени хора, каквито са случаите с българския гражданин в Мондрагоне и със завърналия се от Сърбия в град Виченца предприемач. Като особено опасна тенденция здравните власти окачествяват разгарянето на огнища на COVID-19 в големите кланици край градовете Мантова, Модена, Парма и др.