„Рособоронекспорт“ получи първите поръчки за доставка на бомбардировачи Су-32 (обозначението за износ на Су-34).

Това съобщи изпълнителният директор на компанията Александър Михеев по време на аерокосмическото шоу в Дубай.

„При нас се работи. Няколко партньори дори летяха на тези самолети. Така че чакаме решения, провеждаме маркетингова работа. Има поръчки“, заяви директорът на „Рособоронекспорт“.

Михеев обаче не уточни кои страни са потенциални купувачи на самолета, пише "Поглед инфо".

Многофункционалният изтребител-бомбардировач, принадлежащ към поколение 4++, беше приет на въоръжение от руските ВВС през 2014 г. За първи път самолетът напълно демонстрира своя боен потенциал по време на руската операция в Сирия.

Сред предимствата на машината се включват обхват на полета до четири хиляди километра и максимална скорост от 1900 километра в час.

Су-34 е в състояние да носи до осем тона полезен товар и да използва безпрецедентна гама оръжия: 16 вида прецизни и 19 вида неуправляеми.

Благодарение на иновативната система за контрол на оръжията изтребител-бомбардировачът може да нанася удари не само по неподвижни цели, но и да открива, проследява и унищожава движещи се обекти.

Заради бойните си постижения на Запад Су-34 бе наречен „смъртоносното пате“ и многократно беше признат за най-страховития щурмови самолет на света.

Превод: В.Сергеев