В контекста на началото на Студената война-2, на фона на оттеглянето на САЩ и Русия от ДРСМО и подобната заплаха за СТАРТ-3, към ядрения арсенал и на двете страни е привлечено внимание.


Затова всички проблеми и провали в тази област започват активно да се използват от противоположната страна за пропагандни цели, пише "Поглед инфо".

В края на октомври в Русия бяха проведени стратегически ядрени командно-щабни учения „Гръм-2019“, в които лично взе участие държавният глава Владимир Путин.

Съобщено е, че е възникнала извънредна ситуация: подводницата К-44 “Рязан” вместо две МКБР Р-29Р е била в състояние да изстреля само една ракета по целта в полигона. Според изданието, остарялата ракета не е излязла от пусковата шахта и ядрената подводница се е върнала в базата с нея.

Този неприятен инцидент беше много радикално изтълкуван на Запад. Днес Полша се смята за може би най-лоялния съюзник на САЩ в Европа. Варшавският институт (аналитична организация, която дава препоръки на полското правителство) направи много обширен извод:

В момента не всичко работи правилно в руската ядрена триада и Путин не може да бъде 100% сигурен в това в случай на потенциален конфликт. Може да се очаква, че сега Кремъл ще се стреми да ускори модернизацията на руския ядрен ракетен потенциал.

По принцип изявлението е доста смело. Работата е, че на ученията подведе много остаряло въоръжение. Атомната подводница “Рязан” е подводница на проект 667БДР “Калмар”, последната в своята серия, все още е в готовност.

Всички останали се извеждат от експлоатация или се нареждат на опашката за скрап. Същото може да се каже и за ракетите с морско базиране Р-29Р. Приети през 1977 г., те са в нашия ядрен арсенал повече от 40 години.

Техният ресурс вече е почти изчерпан, изпитателните изстрелвания са необходими само за неговото разширяване. Сега остарелите Р-29Р са заменени от МКБР “Синева”.

С други думи, може да се случи „засечка“ и е добре, че тя беше само една. Подобни проблеми със стари оръжия възникват и при потенциалните противници в САЩ и Великобритания.

Например, от 1989 г. американските ракети “Тридент-2” регистрират четири случая на неуспешни изстрелвания и един частично успешен. В този случай американците проверяват само излизането на ракетите от мините, като ги взривяват във въздуха. Тоест, точността на ударите на стари ракети фактически не е изпитана.

През 2016 г. британците имаха проблеми с “Тридент-2”. Ракетата, изстреляна от тях, загуби контрол и полетя към съюзниците във Флорида. В същото време режимът на самоликвидация изобщо не сработи, имаше късмет, че самата тя падна в океана.

Има няколко известни катастрофи с американския стратегически бомбардировачи B-52. Последният път напълно изгасна от един от осемте двигателя на “Стареца”. Наземните ракети “Минитман” също пораждат въпроси.

Пристигайки на дежурство през седемдесетте години, те са многократно модернизирани с цел разширяване на ресурса. Освен това всеки четвърти изпитателен пуск е неуспешен или частично успешен.

Показателно е, че никой не вика, че американският ядрен арсенал е ръждясал боклук. Всеки има проблеми със старите си оръжия, но по някаква причина единствено в Русия “засечките” позволяват да се направят окончателни заключения.

В същото време Западът пренебрегва факта, че всички цели на ученията „Гръм-2019“ бяха успешно уцелени. Стреляха също и ядрени подводници, кораби, самолети и “Искандер”.

Но да се говори за това в западната преса е скучно. Интересна е единствено еднократната „засечка“.

Превод: В.Сергеев