Малкият Мухамед Шихайет се удавил в река Наф, на границата между Бангладеш и Мианмар, а направената снимка на мъртвото му тяло покърти целия свят, съобщава CNN. Той бягал заедно с майка си, вуйчото и 3-годишния си брат от мианмарските власти.
"Като гледам тази снимки и искам да умра. Не виждам повече смисъл да живея на този свят," казал пред агенцията бащата на 16-месечното дете Зафоф Алам.
Единествената вина на Мухамед е, че се е родил като Рохин. Рохините, които се считат от мнозина за най-преследваното малцинство в света, живеят в Мианмар от векове, но държавата не ги признава. Смятат ги за бенгалски имигранти, граждани втора ръка. От друга страна не ги признава и съседен Бангладеш.

 


Поставени между чека и наковалнята, те от години са подложени на геноцид, а пред 2016 г. ситуацията толкова се влоши, че най-после привлече вниманието на света.Те привлякоха вниманието върху себе си на 9 октомври миналата година, когато няколко стотин поддръжници на въоръжената групировка Харакат Ал-Якин, съставена предимно от Рохини, нападнаха три гранични пункта и убиха девет полицаи. Властите веднага започнаха наказателна операция, която напълно излезе от контрол и се превърна в геноцид.Оттогава постоянно достигат вести за масови убийства, мъчения, изнасилвания, палене на цели села. Властите отричат обвиненията и твърдят, че става дума за "операция за сигурност".
 


"В нашето село стреляха по нас от хеликоптер. И мианмарските войници откриха огън по нас. Побягнахме и се скрихме в джунглата. Моите баба и дядо бяха запалени живи. Войската изгори цялото ни село. Нищо не остана," казва Алам, който успял да избяга в чужбина.

Малка надежда дава обещанието на властите да съдят полицаи, които се снимали, докато избиват група Рохини, както седят на пода с ръце зад тила. Иронично, шокиращата снимка била направена в село, което само преди два дни било посетено от делегация на ООН.

Превод: БЛИЦ