От НАСА публикуваха снимка на Земята от Космоса. Кадърът е заснет на 24 ноември, т.е. е направен ден, след масираните удари на Русия по обекти от енергийната инфраструктура на Украйна.

На фотоса лесно може да бъдат различени контурите на Украйна – страната сякаш е потънала в мрак. Само столицата Киев е леко осветена, въпреки че бледнее в сравнение с дори не особено големи градове, намиращи се в съседните страни.

Министерството на енергетиката на Украйна, съобщава, че на хората им е позволено да пускат осветлението в столицата само за три до четири часа, с осемчасова почивка. Кметът на Киев – Виталий Кличко, нарече състоянието на енергийната инфраструктура на Украйна критично.

От публикуваната снимка личи, че Украйна е едно празно място на фона на Стария континент. По отношение на светлина в момента Украйна може да се сравнява само с Артика, джунглата на Амазонка или със страните от Централна Африка.

БЛИЦ припомня, че Русия обяви масиран удар по системата за военно командване на Украйна и различни енергийни обекти в страната. От Киев дадоха информация, че повечето електроцентрали на територията на Украйна са излезли от строя, а осигуряването на Киев със светлина в момента се оценява на около 30%.

Михаил Подляк, който е съветник на ръководителя на кабинета на президента Зеленски коментира, че Украйна не възнамерява да капитулира за електроенергия.

Премиерът на Украйна призна, че ситуацията в страната е много трудно и има постоянни прекъсвания на тока. По думите му са възможни и аварийни спирания заради идващите студове.

Превод и редакция БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук