Украинските пилоти са успели да извършат една от най-смелите операции по време на войната и то на територията на Русия.

Те влезли със самолетите на територията на противниковата държава и нанесли удари по нефтена база в Брянска област, информира украинското издание "Фокус", позовавайки се на съобщение на Следственият комитет на Русия.

За атаката от Следствения комитет са обвинили командира на 7-ма бригада на тактическата авиация от ВСУ Евгений Булацик (ред. – началник на Староконстантиновския гарнизон). Според информацията от следствената комисия, именно той е дал заповедта да се бомбардира руската нефтена база.

Атаката е извършена през април 2022 г. Два украински бомбардировача Су-24М са пресякли въздушното пространство на Руската федерация, преминали са през руската противовъздушна отбрана и над територията на Брянска област са нанесли удар по нефтената база на "Руснефт-Брянск".

След това украинските пилоти са се върнали благополучно на украинска територия.

В резултат на атаката целта е поразена.

Следственият комитет посочва, че в резултат на експлозията на авиационни бомби на територията на нефтената база е "имало опасност от смъртта на най-малко 10 цивилни", които са били на територията на предприятието по време на нападението, както и имуществото е унищожено и повредено, причинявайки значителни имуществени щети на собственика в размер на повече от 16 милиона рубли.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук