Влизането на Сърбия в НАТО би било абсолютен край за алианса, такава сцена няма дори в "Монти Пайтън", смята социологът Слободан Релич, чието мнение е цитирано от сръбския вестник "Данас". Въпросът за евентуално влизане на Сърбия в НАТО бе актуализирано с посещението на генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг и преди всичко с ученията за действия при извънредни обстоятелства с почти 40 страни участнички, най-голямото, състояло се в Сърбия под егидата на алианса.

Докато НАТО се стараеше да поправи много лошата си репутация в Сърбия, страната работеше за своя имидж на военно неутрална страна, еднакво разположена и към Изтока, и към Запада, пише изданието, цитирано от БТА.

"Ако някой ви нападне, трябва да се защитавате, не може да се позовавате на военния си неутралитет", каза Релич.

Според журналиста Филип Шварм военният неутралитет на Сърбия звучи добре като политическо изявление, но това е само "едностранно обявен неутралитет", подчертава той.

"Най-лошото би било Сърбия да стане полигон за игрите на великите сили, а как изглежда това, виждаме в Сирия", посочва Шварм.

Едновременно с въпроса за бъдещето се налага и въпросът за сегашното състояние на алианса, на който все повече проблеми прави президентът Доналд Тръмп, както и нарастващото влияние на Китай и Русия. Столтенберг обеща НАТО да защити сърбите в Косово, Сърбия на практика е "обкръжена" от страни членки, но не е ясно каква всъщност е силата на НАТО и това същият съюз ли е, който навремето бомбардира Сърбия.

"НАТО винаги е същата, и когато бе създадена, и по време на Студената война, по време на бомбардировките на Сърбия, и днес", смята Шварм.

"НАТО се променя, както се променя и светът, защото причините, поради които бе създадена, никога няма да се променят, тоест докато съществува светът такъв, какъвто е в момента", каза Шварм.

Според Релич обаче НАТО е останала във времето на студената война и е единствената организация, която я надживя. Според него НАТО сега преживява това, което вече доживяха Червената армия и Югославската народна армия.

"Това е единствената организация, в която е натрупано огромно количество желязо, барут, отрови и средства, които могат да унищожат всички, но те вече нямат контакт с онези хора, които би трябвало да защитават. Онези, които те защитават, сега се молят да не ги защитават", смята Релич.