Компютърни специалисти към канадската правозащитна организация "Ситизън лаб" обявиха, че са открили шпионски софтуер, който "се възползва" от наскоро установен технически недостатък в устройства, произвеждани от корпорацията Apple.

Уязвими са смартфоните iPhone, които работят с версията 16.6 на мобилната операционна система iOS на компанията, посочва "Ситизън лаб".

Недостатък

Apple съобщи, че нейните специалисти са обновили системата, след като техническият недостатък е открит. "Ситизън лаб" призовава потребителите да инсталират актуализацията на своите устройства.

Експертите на организацията свързват шпионската компютърна програма с израелската компания NSO. 

Атаката е била открита, когато специалисти от "Ситизън лаб" анализирали устройство, създадено от Apple, което използвал служител на правозащитна организация, базирана в САЩ. Оказало се, че апаратът е заразен с шпионския софтуер "Пегас", създаден от NSO.

От 2021 г. тя е включена в "черен" списък, изготвен от администрацията в САЩ, тъй като се смята, че нейната шпионска програма се е използвала за незаконно следене на правителствени представители и журналисти в различни страни.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук