Стотици жители на Пловдив и региона получиха в сряда съобщения за земетресението, което се случи около 15.30 следобед и бе с магнитуд около 4,7 по Рихтер. Вече стана ясно, че съобщенията не са изпратени от властите у нас. Те са генерирани от Гугъл, като са само за телефоните с операционна система "Андроид".

В същото време и властите у нас подготвят система за ранно оповестяване. Тя ще е готова съвсем скоро, а тестовете и ще започнат първо в по-малките населени места.

Повечето от получените преди ден съобщения за земетресение са съдържали кратка информация за бедствието и кратки съвети за действия на хората. Част от жителите на Пловдив и региона пък са получили известията около 20 секунди преди самият трус.

Директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов обясни, че тези известия са изпратени от Гугъл и се отнасят само за телефоните с операционна система "Андроид".

Главен комисар Александър Джартов, Снимка: БНР

Важно условие е, че съобщението са получили апарати с включена опция за местоположение.

София се готви за опустошителен трус, всичко започва от кв. „Люлин“

"В същото време българската национална система за ранно предупреждение ще е готова скоро, а тестовете и почват първо в малките населени места. За разлика от съобщенията получени преди ден, тази у нас ще информира не само за земетресения", обясни главен комисар Джартов, цитиран от БНР.

"Това е национална система за ранно предупреждение БГ Алерт, по която работим от края на миналата година съвместно с изпълнителя по договора, българските оператори и съответно Гугъл и Епъл от гледна точка на това, че голяма част от смартфоните разполагат с техни операционни системи.

Ще има информационна кампания и ще бъде разработен интернет сайт", поясни той. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук