Всички познаваме професор Стивън Хокинг като един от най-ярките умове в съвременната история, но това, което мнозина не познават, е неговото „странно чувство за хумор“.

През 2018 г. загубихме един от най-добрите научни умове в света, известен най-вече с революционните си изследвания върху черните дупки и автор на една от най-продаваните книги, Кратка история на времето: от Големия взрив до черните дупки (1988), пише ladbible.com. 

Въпреки това, въпреки че не е нищо ново, че Хокинг очевидно е бил гениален умник - не много хора знаят за факта, че той веднъж е изимитирал собствената си смърт в интервю за BBC.

През 2004 г. научният кореспондент на BBC Палаб Гош отива да интервюира Хокинг в офиса му в Кеймбридж и каза, че уважаваният физик веднага го е успокоил. Спокойствието обаче не продължило дълго, като операторът на камерата направи груба грешка, която Хокинг се възползва брилянтно, подвеждайки "горкия' екип да мисли, че случайно са го убили, уточнява Glasnews.bg.

Гош припомня „огромната шега“ на професора в The One Show и също така написа за неговото „странно чувство за хумор“.

„Изпитвах смесица от страхопочитание и вълнение, докато чаках човека, който години наред беше мой идол“, спомня си той. „Той сякаш ми се усмихна, когато влезе в стаята, което веднага ме успокои.

„Операторът на камерата, с когото бях, искаше да направи корекция на осветлението в последния момент и затова помоли персонала на проф. Хокинг дали може да извади един от щепселите в офиса, за да може да използва контакта за оборудването си.

„Без да чака отговор, той дръпна щепсела и стаята се изпълни с оглушителна сирена. Тогава проф. Хокинг се наведе напред и аз се уплаших, че колегата ми неволно е изключил жизненоважно животоподдържащо оборудване. За щастие, това беше алармата за непрекъсваемото електрозахранване на служебния му компютър и той беше прегърбен напред с радост от нашата некомпетентност.“

Хокинг е роден на 8 януари 1942 г. в Оксфорд, най-голямото от четири деца, и става един от най-известните космолози в света. Той беше диагностициран с амиотрофична латерална склероза (ALS), рядка форма на заболяване на моторните неврони, на 20-те си години и в крайна сметка трябваше да използва инвалидна количка и беше зависим от компютъризирана гласова система за комуникация.

Но въпреки това той продължи да пътува по света, изнасяйки научни лекции и пишейки научни статии за основните закони, които управляват Вселената.

С Роджър Пенроуз той показа, че Общата теория на относителността на Айнщайн предполага, че пространството и времето биха имали начало в Големия взрив и край в черни дупки.Тези резултати показват, че е необходимо общата теория на относителността да се обедини с квантовата механика, другото голямо научно развитие от първата половина на 20-ти век.

Той също така откри, че черните дупки не трябва да са напълно черни, а по-скоро трябва да излъчват радиация и в крайна сметка да се изпарят и изчезнат – тази радиация сега се нарича радиация на Хокинг.

Основният му текст, Кратка история на времето: от Големия взрив до черните дупки, оттогава е продаден в повече от 25 милиона копия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук