Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че европейските лидери могат да се ангажират спрямо Европейския съюз на „различни скорости“, когато направят голяма декларация относно бъдещето на ЕС по време на среща на върха в италианската столица Рим другия месец, предава агенция AFP.
Европейският съюз отдавна е разкъсван от дебата за това дали всички страни трябва да поемат ангажимент за пълна интеграция, включително чрез единна валута, или някои от държавите могат да придвижват интеграционния процес с различни темпове.

„Ние със сигурност научихме от историята през последните години, че ще има Европейски съюз с различни скорости, че не всички ще участват всеки път, във всички етапи на интеграцията“, коментира Меркел пред репортери след срещата в Малта.

Всички 27 европейски лидери, с изключение на Великобритания, се очаква да направят обща декларация на срещата на върха в Рим през март по случай 60-тата годишнина на ЕС, в която те ще изложат плана, който ще действа след напускането на Великобритания (Брекзит).