Млада украинка се сби със служители на бежански център в Мюнхен заради използването разклонител, което е забранено от правилата за пожарна безопасност, съобщава Bild.

Инцидентът е станал в приюта за бежанци в града, предназначен за 250 души. Един от участниците в конфликта е 20-годишна украинка, студентка по право, която от юни живее в центъра с 56-годишната си майка.

Както разказва самата бежанка, в деня на инцидента тя имала онлайн семинар, при това в бокса, където, където тя е следяла занятията не е работил безжичния интернен.

„Учех в моя жилищен контейнер“, разказва момичето, представило се като Ивана. В същото време то пуснало разклонидтел до стаята си, в случай че батерията на компютъра й (вероятно  лаптоп – бел.ред.) започне да се изтощава.

„Изведнъж в стаята ми влязоха мъж и жена от охраната. Тя (жена, - ред.) посегна към кабела и зарядното. Извиках: „Спри, това е мое“. Сложих разклонителя под одеялото и легнах отгоре”, каза украинецът.

По думите й след това в бокса влязла друга жена, която я хванала за ръката, друг служител на охраната пък я хванал за пуловера, след което последвало „сбиване“. Жените, според Ивана, искали да й отнемат устройствата и разклонителя, а самата тя „се съпротивлявала и крещяла за помощ“.

На снимките, публикувани от изданието, можете да видите как младо момиче лежи на леглото, стискайки телефона си, а двама служители на сигурността я притискат и се опитват да ѝ отнемат джаджата. Както пише Bild, други украинци, живеещи в центъра, започнали да снимат случващото се на видео, директорът на приюта също дошъл като, по думите на бежанката, „не я е взел под своя защита“.

В резултат на конфликта Ивана е получила „леки” наранявания на ръката и рамото, както и „психическа” травма. Тя каза, че „вече не се чувства в безопасност“. „Оттогава ме е страх (да живея – бел. ред.) в този център“, оплака се украинката.

Според представителя на местния Консултативен съвет по миграцията Олга Даб-Бусеншут срещу градския приют са подадени много жалби. „Много бежанци там се чувстват дискриминирани“, каза тя.

Местният социален отдел изрази съжаление за инцидента, като подчерта, че използването на разклонители е забранено от правилата за пожарна безопасност, а украинката е отказала да го предаде.