Семейство украински бежанци се оказват разделени - не само заради войната, а и заради новите правила за пребиваването им у нас. Близките на Елена Пейчева от град Николаев ще бъдат настанени в Елхово, докато тя остава сама в Поморие.

"Трябваше да оформят много важни документи. Моята дъщеря, моят съпруг пенсионер и моят внук отпътуваха за Украйна, те са там от 5 дни. Връщат се сега, но хотелът не може да ги приеме, защото са със снета регистрация", разказва жената пред bTV.

Хотелът в Приморско няма право да ги приеме обратно, нито да настанява нови бежанци.

"Нуждата ни застави да напуснем страната си и ние даже не можем да посетим нашия дом днес. Моята дъщеря замина за първи път за тези месеци и ситуацията се усложни. Помогнете ни, кажете на правителството, че ни разделиха, разкажете им за нашата болка", призовава Елена.

Украинските бежанци реват за хотели в Приморско, местните жители са бесни: Те завзеха всичко!

"Хотелиерите нямат право да регистрират нови бежанци от Украйна. Даже тези, които са били при тях и имат закрила, не могат и да преместят хората от един в друг хотел", коментира украинката Ирина Искеева.

Според новата наредба хотелите и базите за настаняване на украинци ще получават само по 15 лева за нощувка. Хотелиерите предлагат ниско бюджетни менюта с две хранения на ден.

"Обядът е 2,50 лв. и вечерята е 2,50 лв., но когато нямаш, просто няма от къде да ги вземеш. Имайте предвид, че тези хора нямат някакви доходи, те са дошли с една чанта багаж”, коментира хотелиерът Михаил Зегов.

Той може да изхранва настанените при него 70 души още около 10 дни и иска спешно държавата да реши ще продължи ли да приема България украински бежанци.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук