Най-издирваният обвиняем пред Международния съд за военните престъпления в бивша Югославия, бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич беше арестуван в Сърбия. След ареста превантивно полицията е повишила степента на мерките за сигурност в Белград.
Арестуването на бившия лидер на босненските сърби Радован Караджич е доказателство, че Сърбия е сериозно настроена по отношение на бъдещето си в ЕС, заяви днес сръбският външен министър Вук Йеремич.
Ние сме на власт от две седмици и сме сериозно настроени по отношение на нашето европейско бъдеще. Доказахме това вчера, заяви Йеремич след пристигането си в Брюксел за заседанието на външните министри на страните от ЕС, на което се очаква да бъде дадена оценка за влиянието на ареста на Караджич върху сближаването на Сърбия и ЕС.

От своя страна българският заместник-министър на външните работи Любомир Кючуков оцени пред Агенция БЛИЦ, че с арестуването на Радован Караджич Сърбия е направила силна политическа крачка по пътя на евроинтеграцията си. Позицията на Министерството на външните работи на България по повод арестуването на Радован Караджич в Сърбия е еднозначна и достатъчно постоянна. България винаги е настоявала за сътрудничество с Международния трибунал в Хага и можем само да приветстваме факта, че такова сътрудничество практически за пореден път се доказва. Сърбия на практика изпълнява едно от условията, които и ЕС като цяло, и редица страни поставят от гледна точка на нейния път към членство, нейната европейска перспектива, посочи Кючуков.
Най-издирваният обвиняем пред Международния съд за военните престъпления в бивша Югославия, бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич беше арестуван в Сърбия. Официалното съобщение в Белград гласи, че Караджич е бил арестуван вечерта на 21 юли, тоест снощи. Според адвоката му обаче на разпита си тази нощ Караджич е казал, че е бил задържан още в петък, 18 юли. Сигурно е, че той е арестуван в Белград. Не се съобщава обаче точното място където Караджич е бил заловен. Различните медии изнасят различни предположения за точното място на залавянето му, като най-често се споменава, че това е станало в автобус на градския транспорт. След разпита на Караджич е установено, че са изпълнени условията за предаването му на Трибунала в Хага. Специалният прокурор за военните престъпления Владимир Вукчевич заяви, че Караджич ще бъде предаден на Трибунала.
Радован Караджич е живял в Белград под фалшива самоличност и се е занимавал с алтернативна медицина, каза на пресконференция председателят на сръбския национален съвет за сътрудничество с Трибунала в Хага Расим Ляич. Под името Драган Дабич Караджич е работел в белградски частен кабинет. Последно е живеел в община Нови Белград. Той се е движел свободно из града, появявал се е на публични места. Ляич и Вукчевич показаха снимка, на която Караджич е с дълга бяла коса, дълга бяла брада и мустаци, с очила. Според публикация в сръбски вестник през последната година Караджич е бил на почивка в България с фалшив паспорт. В началото на годината е бил в Черна гора, твърдят източници на сръбския вестник “Прес” от ръководството на сръбската полиция. “Според данните, с които разполагаме, с помощта на свои влиятелни приятели Караджич лесно се е премествал от едно на друго място. През изминалите 12 месеца по наши данни той е бил в Черна гора, в Република Сръбска, но и в България, където е ходил на лятна почивка с фалшив паспорт”, каза източникът на вестника.
Лука Караджич, брат на арестувания бивш лидер на босненските сърби Радован Караджич, изключи възможността брат му да се е предал. Според него става дума по-скоро за предателство, отколкото за предаване или болест. “Да се предаде не е негов маниер”, каза Лука Караджич. Баронеса Полин Невил Джоунс, която представляваше Великобритания на Дейтънската мирна конференция, сложила край на войната в Босна, е убедена, че Караджич е жертва на предателство. “Предполагам, че него дълги години са го защитавали и сега може би някой го е предал. Не вярвам, че сам се е предал, но някак си са го намерили. Не мисля също така, че НАТО преднамерено е избягвал да го арестува. Сигурна съм, че ако можеха, войниците от НАТО щяха да го арестуват”, каза тя. Че някой е издал Караджич смята и публицистът Миша Глени. “Казват, че е арестуван в Белград, което е наистина изненадваща новина, защото Караджич рядко е ходел в този град. След като МВР на Сърбия твърди, че не е участвало в арестуването му, то това е направила някоя друга служба. В Белград се смята, че някой е предал Караджич – вероятно за пари, а може би и поради някакви вътрешни политически спорове”, каза Глени, цитиран от Би Би Си. Междувременно, позовавайки се на анонимен източник от правителството на Сърбия, Ройтерс предаде, че Караджич е бил арестуван от сръбските власти след получаване на информация от чуждо разузнаване. Агенцията не уточнява какво точно е съдържало съобщението на разузнавателната служба и служба на коя страна е предала информацията за Караджич. Ричард Холбрук, един от архитектите на Дейтънския мирен договор, човекът, за когото се говори, че е гарантирал на Караджич, че ще бъде оставен на спокойствие, ако се оттегли от публичния живот, което той решително опровергава, не скри въодушевлението си от новината за арестуването на Караджич. “Това е исторически ден. Един от най-лошите хора на света и най-издирваният човек в Европа, така да кажа, европейският Осама бин Ладен, накрая беше арестуван. Освен това е важно, че 12 години НАТО безуспешно се опитваше да го намери и накрая го заловиха сърбите”, каза Холбрук.
Главният прокурор на Трибунала в Хага Серж Брамерц приветства арестуването на Радован Караджич. Колегите от Белград ме уведомиха за успешната акция, чийто изход е арестуването на Радован Караджич, каза Брамерц. Той поздрави властите в Сърбия за акцията, която бележи обрат в сътрудничеството на Белград с Трибунала. Това е много важен ден за жертвите, които чакаха този арест над едно десетилетие, каза Брамерц. САЩ, ЕС и НАТО също приветстваха ареста на Караджич. “Няма никакви съмнения, че това е добра новина. И изключително позитивен сигнал за интеграционните процеси за Сърбия”, каза официален представител на Държавния департамент. Говорителят на Белия дом Дейна Перино оцени, че това е “важна демонстрация на решимостта на сръбското правителство да сътрудничи на Международния съд за бивша Югославия”. Френският президент Никола Саркози, чиято страна е ротационен председател на ЕС, приветства ареста на Караджич и каза, че той показва “готовността на новото правителство в Белград да приближи Сърбия към ЕС”. “ЕС приветства арестуването на Радован Караджич, Това развитие на ситуацията показва решимостта на новото правителство в Белград да допринесе за мира и стабилността на Балканите”, се казва в съобщение на председателството на ЕС. НАТО съобщи, че информацията за арестуването на Караджич е добра новина, която е била дълго очаквана. “Това е добра новина в светлината на това, което очакваме от Сърбия”, съобщи говорител на НАТО. Арестуването на Караджич беше приветствано и от еврокомисаря по разширяването Оли Рен. “Това е със сигурност поврат в сътрудничеството на Сърбия с Трибунала в Хага. Това показва решимостта на новото правителство да постигне пълно сътрудничество с Трибунала”, каза Рен. Той посочи, че арестуването на Караджич е много важно за европейските стремежи на Сърбия.
Върховният представител на международната общност в Босна и Херцеговина Мирослав Лайчак съобщи, че “новината, че Радован Караджич е арестуван, е много позитивна за Босна и Херцеговина и за целия регион”. “Макар че още двама издирвани – Ратко Младич и Горан Хаджич са на свобода, е ясно, че това е началото на края на най-трагичната глава от историята на Босна и Херцеговина”, оцени Лайчак. Арестуването на Караджич ще донесе облекчение за семействата на жертвите на геноцида в Босна и Херцеговина, каза от своя страна председателстващият колективното босненско председателство Харис Силайджич. “Това е добър ден за правосъдието. В същото време трябва да си спомним, че сега, когато Караджич е арестуван, а Милошевич е мъртъв, този проект е жив и в Босна живеят стотици хиляди хора, които са прогонени от домовете си”, каза Силайджич. “Задължение на всички нас е да заличим последиците от геноцида. Ратко Младич продължава да е на свобода и трябва да призная, че преди този арест бях скептик, но сега имам повече надежда, че и той ще бъде арестуван”, каза още той. Председателят на Партията на демократичното действие Сюлейман Тихич приветства арестуването на Караджич и посочи, че “Република Сръбска е негово дело”. Той изрази надежда, че съдебният процес срещу Караджич ще подтикне преразглеждане на просъществуването на неговото дело, тоест Република Сръбска.
Радован Караджич беше президент на самопровъзгласилата се Република Сръбска в Босна и Херцеговина. През юли 1995 г. Трибуналът в Хага му повдигна обвинения в 156 точки, включително за геноцид и за престъпления срещу човечеството. /БЛИЦ