След Гърция и Сърбия обръща гръб на Македония. Обвиненията за национализъм, който гръцкият министър-председател Алексис Ципрас вчера отправи към Македония от Белград, предизвикаха съмнения, че са били съгласувани между гръцките и сръбските власти.

Според запознатите с международните въпроси, Сърбия е подготвила почвата за посещението на Ципрас със скорошно изявление, че е сгрешила с признаването на Македония под конституционното ѝ име, а вчерашните действия дават печат на промяната на сръбската политика към Македония, предава македонската телевизия „Алсат М“ (Македония).

Въпреки че вината за нерешаването на въпроса за името не може да се наложи единствено върху Македония, според анализаторите страната не е успяла в реализирането на приоритетите си по отношение на външната политика и поддържане добросъседските отношения.

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас вчера подчерта, че независимо от гръцката воля, въпросът за името не може да бъде решен, докато Македония насърчава иредентистистка и националистическа политика. Но Министерството на външните работи на Македония окачестви обвиненията на Ципрас като клевета и призова Атина да спазва международното право и да изгражда партньорски отношения.