Директорът на сръбската правителствена служба за Косово Марко Джурич заяви, че отхвърлянето на диалога в Брюксел от страна на Прищина е "опасно и безотговорно, както и отричането на поетите задължения", предаде агенция МИА.

Джурич каза за националната телевизия, че изявленията, направени от косовски политици през последните дни, противоречат на идеята за диалог и водят до задънена улица. Ръководителят на косовския екип в техническия диалог с Белград Авни Арифи отхвърли вчера поканата на ЕС да участва в среща на 7 юни в Брюксел, докато Белград не изпълни всички постигнати споразумения.

Той обвини Сърбия, че продължава да възпрепятства изпълнението на споразумението за енергетиката, и заяви, че няма да има преговори, докато това положение не се промени. "Срещата беше насрочена за 7 юни, но ние я отказахме. Ние държим на диалога и настояваме да разговаряме по всички теми. Сръбската делегация каза, че единствената причина за участието й в разговорите е формирането на Съюз на сръбските общини. Ние сме тук заради всички споразумения. Или ще се изпълнят всички споразумения, или няма да се изпълни нито едно", заяви Арифи. Марко Джурич коментира, че главният преговарящ на Прищина говори "невероятни неща, на които никой не реагира".

"Той публично и открито казва, че Прищина няма никакво намерение да изпълнява задълженията, които поема, а с това доказва, че властите в Прищина смятат, че абсолютно всичко е позволено", заяви Джурич. Косовският премиер Рамуш Харадинай също заяви в петък, че диалогът с Белград е прекъснат, защото е "безсмислен". Той подчерта, че според Прищина темата на следващия кръг преговори трябва да бъде енергетиката, а Белград не се отказва от това единствена тема на срещата да бъде Съюзът на сръбските общини. Сръбският президент Александър Вучич от своя страна заяви вчера, че "не съществува споразумение между Белград и Прищина за енергетиката, енергетиката може да дойде накрая, но първо да се изпълни Брюкселското споразумение".