Сърбия "подготвя мерки" в случай, че Скопие подкрепя Прищина за членство в международни институции, съобщават сръбските медии. В информациите се добавя, че Сърбия може да реши да "промени" решението си за признаване на името на южната си съседка, т. е. да спре да я признава като "Република Македония".

Сърбия ще прибегне до радикални действия, ако македонският премиер Зоран Заев изпълни "заплахата" си да гласува в полза на членството на Косово в ЮНЕСКО.

Сръбски медии са научили, че Белград ще наблюдава внимателно действията на Македония и позицията ѝ по отношение на приемането на Прищина в международни организации, "и след като Скопие се позиционира срещу нашите национални интереси, така ще се отнесем и ние към техните интереси".

Властите в Прищина ще имат възможност да повдигнат отново въпроса за членството на Косово в ЮНЕСКО след две години - след неуспешния опит през 2015 г., когато Скопие гласува в полза на кандидатурата на Прищина.

Отбелязва се, че Белград може да активира принципа на реципрочност в дипломатическите и политическите отношения със Скопие още през 2018 г., след като косовските албанци обявиха, че през следващата година те отново ще се опитат да се присъединят към Интерпол - след неуспешния опит през тази година.

По-рано тази седмица Заев беше в Прищина, където се срещна с Рамуш Харадинай и където той "заяви с усмивка, че Косово може да разчита на подкрепата на Македония във всички процеси", но също така отбеляза, че "Сърбия е съсед (на Македония)".

Това изявление дойде малко по-малко от месец, след като Заев "обеща на държавното ръководство на Сърбия, че Сърбия има искрен приятел в лицето на Македония".