Коронавирусът със сигурност ще дойде в Сърбия, смята детският пулмолог и алерголог д-р Бранимир Несторович, цитиран от сръбските медии, цитирани от Днес бг.

Той посочи, че от коронавируса се разболява всеки шести човек, докато при грипа процентът заболели е много по-висок.

Много редки са случаите на деца, разболели се от новия коронавирус, казва още д-р Несторович.

Коронавирусът удари и Сърбия

По думите му най-силно са застрашени най-възрастните граждани със сериозни хронични заболявания.

Запитан дали и жените спадат към критичната група, д-р Несторович каза: „Жените обикновено не се разболяват, а смъртността е ниска“.

БЛИЦ TV: Хвърчат линейки, пътници от страна с коронавирус пристигнаха на летище София!

Сръбският лекар каза също така, че всяка теория за разпространението на коронавируса не може да бъде потвърдена със сигурност, особено предвид специфичната ситуация с разпространението му в Италия.

„Италианската епидемия е странна. Трудно е да се изложи теория, без тук да има теория на заговора“, каза лекарят.

Запитан дали коронавирусът ще дойде в Сърбия, д-р Несторович отговори положително. „Вирусът със сигурност ще дойде“, твърди лекарят. Той добави, че вирусът отслабва, преминавайки през хората.

Проф. Кантарджиев предупреди: Не ходете на Женския пазар заради коронавируса!

Междувременно сръбският здравен министър Златибор Лончар заяви, че ако новият короноварис се появи в Сърбия, това няма да е краят на света.

„Разговарях с министъра на отбраната Алекандър Вулин – болници и казарми, както и някои частни обекти ще бъдат осигурени за евентуално настаняване на заразени с коронавируса“, каза Лончар.

Той изтъкна, че е важно да няма паника сред гражданите, които трябва да знаят, че всичко, което Сърбия прави, е съгласно договореност със Световната здравна организация.

Лончар обясни, че „на всички гранични пунктове се измерва температурата с безконтактни термометри на всички, които влизат в Сърбия. Сега вече се обръща специално внимание не само на пътниците от Китай, но и от Италия“, каза министърът.

Малко по-късно стана известно, че двама сръбски граждани, членове на екипажа на круизния кораб "Даймънд принсес", са заразени с коронавирус. Това съобщи за Танюг сръбският външен министър Ивица Дачич.

Министърът каза, че днес е получена информация от японското външно министерство, че двама от останалите на борда на кораба сръбски граждани, който беше поставен под карантина в пристанище Йокохама, са получили позитивни резултати на теста за коронавирус.

Сръбското министерство чака информация кога ще бъдат свалени от кораба и в коя болница ще бъдат настанени, каза Дачич. Има вероятност двамата заразени сърби да бъдат приети в новооткритата болница близо до Нагоя, където има интернет връзка и ще могат да се свързват с близките си.