Сръбската полиция разполага с оперативна информация, че се подготвя покушение срещу президента Александър Вучич. Можело е да се случи в Белград на 27 януари - в деня на откриването на паметника на основателя на средновековната сръбска държава Стефан Неман, коментира шефът на криминално-полицейския отдел Богдан Пушич, съобщават световни медии.

По думите му на церемонията по откриването на паметника в Белград са присъствали повече от 850 служители от спецчасти, за да защитят лидера на държавата във връзка с информация от разузнаването, че ще се опитат да убият Вучич.

На 4 февруари сръбските служители на реда са задържали 17 членове на организирана престъпна група (ОПГ) в Белград по време на специална операция. Организираната престъпна група се маскирала като групи от футболни фенове, така че арести и обиски се проведени на стадионите "Партизан" и "Райко Митич".

Според вътрешното министерство на страната в апартаментите, собственост на групата, са открити две снайперски пушки. Задържаните са обвинени в убийство, отвличане, изнудване и търговия с наркотици. В същото време все още няма съобщения за окончателно потвърдени данни за участието на задържаните в атентата срещу Вучич. В момента тече разследване.

Александър Вучич обяви война на мафията на 20 октомври миналата година в специално обръщение към нацията. Тогава сръбският президент подчерта, че престъпниците няма да могат да победят държавата.

През последните месеци в Белград са извършени няколко поръчкови убийства. На 13 септември 2020 г. престъпният бос Страхиня Стоянович става жертва на атентат, колата му е взривена в центъра на града. След това в подземния паркинг на търговски център има друго убийство.

По-късно в една от елитните къщи в Нов Белград в подземния паркинг на къщата му е застрелян мъж, който по предварителна информация е свързан с мафията.