В Елисейския дворец във френската столица Париж в рамките на срещата на "нормандската четворка" започнаха срещите на руския президент Владимир Путин и канцлерът на Германия Ангела Меркел. На "четири очи" се срещат президентите на Украйна и Франция - Володимир Зеленски и Еманюел Макрон.

В хода на разговора на Путин и Меркел могат да бъдат обсъдени въпросите около експулсирането на руските дипломати от Германия във връзка с убийството на грузински гражданин в Германия, за което подозират руснаци.   
 
Това е първата през последните три години среща на "Нормандската четворка". Форматът е посветен на преодоляването на конфликта в Донбас. 

Президентът на Русия Владимир Путин последен пристигна с лимузина Aurus за срещата на Нормандската четворка в Елисейския дворец в Париж, информират руски медии.

Четиристранната среща се очаква да започне час по-късно и да продължи около три часа.

След това се очаква Путин да проведе първата си официална среща с Владимир Зеленски.

По-рано днес помощникът на руския президент Юрий Ушаков разкри, че Путин и Зеленски ще разговарят след преговорите на Нормандската четворка.

По думите му разговорите между украинския лидер и руския му колега няма да бъдат ограничени като време. Те ще обсъдят изпълнението на Минските споразумения.

Зеленски заяви, че очаква конкретни резултати от разговорите с Путин в Париж, а от Кремъл говорят за сдържан оптимизъм.

Путин е придружаван от шефа на "Газпром" Алексей Милер, енергийния министър Александър Новак, външния министър Сергей Лавров, говорителя Дмитрий Песков, помощниците Юрий Ушаков и Владислав Сурков.

След срещата Лавров ще отпътува за Вашингтон, където се очаква да разговаря с американския лидер Доналд Тръмп.

Преди срещата френските власти арестуваха протестиращ от феминисткото движение FEMEN.

Любопитно е да се отбележи, че Зеленски пристигна в Елисейския дворец с автомобил Renault, Путин с лимузина Aurus руско производство, а канцлерът на Германия с Mercedes.

Това е първата среща на върха на Нормандската четворка от 2016 г. в Берлин.