Режимът за прекратяване на огъня в Сирия ще влезе в сила в 00:00 часа на 30 декември. Това съобщи руският министър на отбраната Сергей Шойгу на среща с президента на Русия Владимир Путин.  
Шойгу отбеляза, че са налице всичките предпоставки за прекратяването на военните действия в Сирия и установяването на директен диалог между властите и опозицията. По думите му, преговорите с лидерите на сирийската опозиция за прекратяване на огъня са били водени над два месеца с посредничеството на Турция.
 

Сирийската армия е готова да прекрати всичките военни действия от 30 декември на територията на цялата страна. Това заяви командването на правителствените сили, съобщава РИА Новости.  
 
В изявлението се подчертава, че военните действия ще бъдат прекратени в полунощ, „след победите и успехите, постигнати от въоръжените сили на Сирия в редица направления”.
 
В документа се отбелязва, че решението е насочено към подкрепата на политическия процес по преодоляване на кризата в Сирия.
 
При това правителствените сили продължават да се борят с бандитите от терористичните групировки „Джебхат на Нусра” и „Ислямска държава”, отбелязва се още в съобщението.


Междувременно в Дамаск терористи обстреляха района, в който е разположено руското посолство. Близо до сградата на дипломатическата мисия се е взривил снаряд. Двама души са ранени. Сред дипломатите пострадали няма.
 
Това е третият обстрел по руското посолство в последните дни.