Украински експерти от държавната комисия, които разследват катастрофата в Техеран, откриха, че ударът на ракетата, който предизвика катастрофата, е паднал в долната предна част на фюзелажа, директно под пилотската кабина. Това съобщи главният редактор на censor.net Юрий Бутусов във фейсбук , позовавайки се на източници в комисията.

Това заключение е направено след като са изложени фрагменти от лайнера.

„Сред останките бяха идентифицирани фрагменти от горната част на пилотската кабина, а върху тях бяха открити дупки от повреждащите елементи на бойната глава на ракетата“, заяви източникът на Бутусов, цитиран от държавната комисия.

Съобщава се, че след директния удар от ракетата, пилотската кабина се е запалила отвътре и комуникацията на екипажа с летищните контролери моментално изчезнала.

Освен това, анкетната комисия не изключва наличието на втора ракета, която е ударила и лайнера отдолу близо до първия удар. Тези данни обаче изискват уточнение.

По-рано главният лидер на Иран Али Хаменей нареди на властите на страната да публикуват резултатите от разследването на катастрофата.

На официалната страница на украинското президентство във Facebook публикуваха снимки на фрагменти от корпуса на разбития самолет. 


На кадрите можете да видите част от пилотската кабина, овъгления паспорт на канадски гражданин и отвори от поразителните елементи на ракетата, с която е свален самолетът.

Припомняме, че украинският самолет излетя от Техеран за Киев и се разби веднага след излитането сутринта на 8 януари. Всички пътници и членове на екипажа загинаха.