Неравнодушните хора, следящи за мисията на "Аполо 15" бяха изненадани, когато NASA се сбогува с тримата астронавти. Дейвид Скот, Джеймс Ъруин и Алфред Уордин бяха завинаги отстранени от полети, съобщават световните издания.

Инцидентът е станал по време на една от най-пълноценните мисии до Луната, при която лунен ровер е използван за първи път в човешката история.

Както се е изяснило, причината за уволнението на екипажа е свързана с обичайни пощенски марки. Дейвид Скот, без разрешение на NASA, пренесъл на кораба 398 такива марки. Той планирал да ги продаде след завършване на мисията, дори се намерил купувач - Германия. Страната предложила луди пари.

Дейвид Скот проучил всички правни въпроси, игнорирайки вътрешните разпоредби. След пристигането на астронавтите обратно на Земята от NASA решили да конфискуват всички марки и след това започнали съдебни битки.

Космическата агенция обвинила всички членове на екипажа в нарушаване на устава, въпреки че нямала ясни доказателства за вина по отношение на другите двама астронавти. Ървин и Уордин отричали каквото и да било участие.

После целият екипаж завел дело срещу NASA, като поискали връщането на конфискуваните марки. Това казва много: все пак вероятно всички лица са замесени в нарушението.Впоследствие историята завършила в полза на астронавтите. Те успели да продадат пощенските марки на цена от 15 хиляди долара за всяка от тях. Продажбата е извършена на търгове. Мъжете получили доста пари и отишли да работят в други сфери. Тримата определено не се нуждаели от пари.

Мисията "Аполо 15" се е провела през далечната 1971г. Използването на роувър е позволило значително да се увеличат научните резултати: астронавтите можели да се отдалечат на значителни разстояния от лунния модул.На повърхността на Луната членовете на екипажа прекарали общо 18 часа 34 минути и 46 секунди. Преминати били 27,9 километра и събрани 77 килограма проби от лунна скала.

Превод и редакция: БЛИЦ