Двустранните политически отношения между България и Украйна са традиционно добри и основани на визията за стратегическо партньорство без открити политически въпроси, които да създават напрежение между двете държави. Това бе общото мнение на премиера Сергей Станишев и президента на Украйна Виктор Юшченко, които разговаряха в Брюксел по искане на украинската страна, съобщи правителствената информационна служба.
България подкрепя стремежа на Украйна за членство в НАТО, както и нейния избор за все по-тясно сближаване към ЕС. Приветстваме началото на диалога за установяване на безвизов режим за украинските граждани в страните от ЕС, заяви българският премиер по време на срещата, на която бе обсъдена и газовата криза от януари т.г. Министър-председателят Сергей Станишев отново защити тезата си, че е абсолютно неприемливо европейските граждани да стават заложник на двустранни икономически или политически конфликти. От своя страна Виктор Юшченко представи украинската позиция, че транзитът на газ е основен приоритет за страната му и че с това Украйна е ценна за Европа, тъй като украинската газопреносна мрежа има възможност да транзитира между 30 и 40 млрд. кубически метра повече. Той призна, че кризата през януари е била газов урок и за неговата страна, и за ЕС като цяло.
Най-близки до сърцето на украинците като народ са българите, тъй като Украйна има уникална история в лицето на многохилядната българска общност в страната, подчерта президентът Юшченко. Затова в основата на двустранните отношения трябва да стои наследството на традиционно приятелските отношения, географската, историческата и културната близост между двата приятелски народа. Като стъпка за задълбочаване на двустранните отношения Юшченко предложи да бъде изготвен план за решаване на приоритетни за двете страни въпроси в областта на образованието, културата, проблемите на българската диаспора в Украйна и др. Идеята сподели и премиерът Сергей Станишев.
Украйна се явява ключов партньор за стратегическата политика на ЕС по инициативата Черноморска синергия и Източното партньорство на съюза, посочи българският премиер. Страната разчита България да бъде платформа, която ще задълбочи диалога с ЕС по линия на Източното партньорство. Не само политическите, но и отношенията на чисто техническо ниво между двете страни са ключов елемент на връзките ЕС-Украйна, бе общото заключение на премиера Сергей Станишев и президента Виктор Юшченко. /БЛИЦ