Ръководителят на Националната аеронавска и космическа администрация (НАСА) Джим Брайдънстайн заяви, че хора ще бъдат изпратени до лунната орбита през 2022-а година.

Говорейки на живо по телевизията на НАСА, той също така обяви, че Съединените щати ще стартират проект “Портал”, който ще бъде готов за кацане на Луната през 2024-а година. Джим Брайдънстайн добави, че САЩ искат да постигнат “устойчиво” решение, което ще позволи извличането на метали от повърхността на Луната,.

Ръководителят на НАСА представи и космически технологични джаджи, които ще дадат възможност за по-нататъшно проучване на спътника на Земята, добавяйки, че САЩ искат да осигурят своето място в разрастващата се индустрия. Според администратора на НАСА, САЩ искат да се превърнат във водеща сила в изследването и “определянето на стандарти за Луната”, като същевременно останат отворени за потенциални международни партньорства и сътрудничество. Междувременно представянето при тези проекти за Луната ще бъде използвано за тестване на въздействието на човешкото присъствие в Космоса и може да се окаже полезно за по-нататъшни проучвателни операции на Марс.