Цяла Флорида е замряла в очакването на едно от най-ужасните природни явления - ураганът Матю. От няколко дни властите предупреждават хората да напуснат, по възможност домовете си и да се отправят към по-безопасни райони.
Националният център по ураганите предупреди, че се касае за едно от най-високите нива на опасност - ниво 4, съобщава телевизия fox news, която предава на живо случващото се в щата.

 

"Не отивам на плажа. Това ще ви убие," призова губернаторът на Флорида Рик Скот и предупреди, че се очакват и много човешки жертви.
 
Президентът на САЩ Барак Обама обяви извънредно положение за Флорида  и изпрати федерална помощ, която да се присъедини към държавни и местни отряди за реагиране при извънредни ситуации.Очакванията са ураганът да удари всеки момент.
 
Максималната скорост на вятъра на бурята нарасна до 140 mph около обяд днес, предаде Асошиейтед прес. Ураганът Матю се движи на северозапад близо 14 mph между Andros Island и Насау на Бахамите. Възможно е вятърът да достигне до Южна Каролина.

Броят на жертвите на урагана Матю достигна най-малко 140. Огромната част от тях, 136, са загинали в Хаити, предаде "Ройтерс", позовавайки се на властите. Много хора са били убити от паднали дървета, плаващи отломки и придошли реки. Най-тежко е положението в южната и западната част на Хаити.

Най-малко 50 души са загинали само в една южна община, Рош-а-Бато, съобщи по-рано депутат, цитиран от "Франс прес".


 
Превод: БЛИЦ