Допустимото количество алкохол, с което може да седнем зад волана, може да стане 0,2 промила. Новите правила се очаква да бъдат приети от европейския парламент до края на юни и да важат за целия ЕС.

В момента употребата на алкохол, при която дрегерът е отчел под 0,5 промила в кръвта на шофьора, се счита за допустима и не представлява нарушение на територията на България.

Медицинският преглед да стане задължителен за получаване на свидетелство за правоуправление на МПС, както и на всеки 15 години след това, реши още транспортната комисия към Европейския парламент. 

Голям обрат с шофьорските книжки: Ето на колко години ще може да ги взимаме

Предложението е прието с много малка разлика - 22 гласа "за", 21 "против" и 2 "въздържал се".  Председателката на Комисията Карима Дели обясни това с опита на различните политически групи в Европейския парламент да използват досието като инструмент за свои цели.

"Това, което обаче е гласувано, е гласувано", подчерта тя.  

Задължително

По повод на прегледите тя заяви:

"Това посещение ще бъде задължително както за получаването, така и за подновяването за свидетелството за правоуправление на всеки 15 години. Това засяга всички и не се визира определена възрастова категория - както и младите, които са получили току-що книжката, така и възрастните".

В директивата се въвежда допустимо количество алкохол от 0.2 промила алкохол в кръвта в целия ЕС. Младите водачи, който са получили право на управление на МПС преди по-малко от 2 години, трябва да имат отличителни знаци.

Камиони

Водачи за категория С - камиони, при които минималната възраст за получаване право на управление е 21 години, може да падне до 18 при професионално обучение. При това те ще могат да карат с придружител още от 17-годишна възраст.

Водачите на автобуси, за които възрастта е 24 години, пада до 21 при професионално обучение и 19, ако важи само за собствената му страна членка. Всички държави от ЕС могат да свалят възрастта за придружено каране за най-разпространената категория В до 17 години, ако решат да го направят.

Според Дели досието ще бъде гласувано на първо четене в пленарната зала през януари или февруари. Тя изрази надежда то да приключи окончателно по време на белгийското председателство до края на юни догодина. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук