За най-чистите градове в Европа бяха обявени столицата на Швеция Стокхолм и германският пристанищен град Хамбург, съобщи DW-WORLD. Двата града са отличени за усилията, полагани от тях за защитата на околната среда.
Специална комисия на ЕС обяви Стокхолм и Хамбург за зелените столици на Европа в рамките на инициатива за защита на околната среда. Това звание Стокхолм ще носи през 2010 г., а вторият по големина град в Германия – през 2011 г. Освен тези два града за званието най-чист град претендираха и Амстердам, Бристол, Копенхаген, Осло, Фрайбург и Мюнстер.
“Повечето от европейците живеят в градове и страдат от замърсяването на околната среда. Стокхолм и Хамбург са най-активните градове, които се борят със замърсяването на въздуха, полагат усилия за намаляване нивото на емисиите парникови газове в атмосферата, отделят внимание на преработката на отпадъците и пречистването на отпадните води. Примерът им трябва да вдъхнови цяла Европа”, каза еврокомисарят по околната среда Ставрос Димас. Той отбеляза, че от 1990 г. досега Хамбург е намалил емисиите парникови газове с 15 %. Плановете на града са те да бъдат намалени с още 40 % до 2020 г. и с 80 % до 2050 г. Експертите отбелязват и високото ниво на развитие на системата на обществения транспорт в града.
Що се отнася до Стокхолм, беше високо оценен фактът, че 95 % от жителите на града живеят близо до т. нар. зелени зони. Специални насаждения помагат за намаляване нивото на шума и защитават въздуха от вредните емисии. Отбелязани са и системата на обществения транспорт в града, високите темпове на преработка на отпадъците и намаляването количеството на въглероден газ, който се изхвърля в атмосферата, посочва ЛентаРу. /БЛИЦ