Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обясни, че разполагането на войски на Алианса в Източна Европа е ответна мярка срещу Москва, признавайки същевременно, че Алиансът не вижда пряка заплаха за източния си фланг от страна на Русия, пише "Взгляд"
"Виждаме значително нарастване на военния потенциал, но не виждаме непосредствена заплаха", каза Столтенберг в ефира на "Би Би Си", предаде ТАСС.Генсекът на НАТО увери, че Алиансът не търси конфронтация с Русия и не иска нова студена война.

Междувременно миналия четвъртък Вашингтонският отбранителен център Potomac Foundation, заедно с полската фондация "Казимир Паулавски" организираха на футболния стадион във Варшава военни игри, имитиращи нападение на Русия срещу Запада, на базата на компютърната платформа "Хегемон". Спонсори на събитието бяха западни военни концерни, пише "Взгляд".

Миналия вторник в библиотеката на американския Конгрес във Вашингтон бе организирана игра по карти, в хода на която бе разиграна защитата на страните от Прибалтика от "възможно нападение".

От Кремъл неведнъж са призовавали Запада да се въздържа от подобни фрази за възможно нападение на Русия над когото и да било, подчертавайки, че подобни формулировки са неуместни.Източник: "Руски дневник"