Украйна успя досега да си възстанови половината от завзетите от Русия земи и това е голяма победа, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди предстоящото тази седмица двудневно заседание на външните министри на страните от пакта в централата на алианса в Брюксел.

По неговите думи украинските войски нанасят значителни поражения на руските сили. Той отбеляза, че тази седмица украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба ще пристигне в Брюксел за първото заседание на Съвета НАТО-Украйна на равнището на външните министри.

Украйна решава кои са приемливите пътища за край на войната. Нашата отговорност е да подкрепяме Украйна да освободи възможно най-много земя, да бъде във възможно най-добра позиция, когато и ако започнат преговори, добави генералният секретар.

Той добави, че външните министри от НАТО ще обсъдят зловредното външно влияние в страните от Западните Балкани, както и руските действия срещу съюзниците, свързани с кибератаки, дезинформация, енергийно изнудване и миграция.

По неговите думи министрите ще разискват необходимостта за диалог с Китай. Трябва да използваме възможността за взаимодействие по множество въпроси, сред които опазването на природата и контрола над въоръжаването, Китай не е противник и трябва работим заедно по въпросите, създаващи заплахи за нашата сигурност, обобщи генералният секретар.

Наблюдаваме прояви на насилие в северната част на Косово, думи на разделение в Босна и Херцеговина, както и злонамерено вмешателство, включително от Русия, на Западните Балкани. Обмисляме допълнително трайно увеличаване на съюзническото присъствие в Косово. Белград и Прищина трябва да се върнат към диалога под егидата на ЕС, настоя Столтенберг.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук