Стотици хиляди хиндуисти се събраха край бреговете на река Ганг за ритуално къпане, въпреки че броят на заразените с новия коронавирус в страната се е увеличил с 30 на сто от един месец, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Те вярват, че потапянето в свещената река ги пречиства от грехове и им носи спасение. Това е един от най-големите религиозни фестивали в света, като в него взимат участие милиони.

Множество хиндуисти се потопиха в свещената река в източния щат Западна Бенгалия, който отчита най-голям брой случаи на COVID-19 в страната след западния Махаращра.

И в северния щат Утар Прадеш хиляди поклонници, малко от тях с предпазни маски, се тълпяха по бреговете на реката.

"Не мога да дишам с маска", заяви Рам Фал Трипати, който участва в ритуала заедно с цялото си семейство. "Всяка година идвам за свещеното потапяне във водата. Как мога да пропусна тази година?".

Разложени трупове на умрели от К-19 плуват по Ганг, местните са в шок

Индия отново е изправена пред ръст на заразените с COVID-19, за което допринася и бързо разпространяващият се вариант Омикрон. Броят на настанените в болници обаче е нисък, тъй като повечето хора се лекуват в домашни условия.

Лекари неуспешно обжалваха пред Върховния съд на щата Западна Бенгалия решението за провеждане на религиозния фестивал тази година, като изразиха опасения, че ще доведе до значително увеличаване на броя на заразените с новия коронавирус.

Миналата година голямо религиозно събиране в северната част на Индия допринесе за рекорден скок на случаите на COVID-19.

 БТА