Тревожна информация, появила се в новините в Сенегал, съобщават световните издания. Според нея, стотици рибари в страната са поставени под карантина. Това са мъже, дошли от няколко риболовни градчета около столицата Дакар, обяснил е Усман Гуей, директор на отдела за информация и образование в Сенегал.

В доклад на Министерството на здравеопазването се посочва, че рибарите имат „поражения по лицето, крайниците, а при някои и по гениталиите“. Освен това те страдат от повишена температура и главоболие. „Това е дерматит, свързан с инфекциозно заболяване. Продължаваме да проверяваме и се надяваме скоро да разберем какво е причинило тези странни симптоми “, казал е Гуей пред Ройтерс.

Изяснило се, че за първи път лекарите съобщават за случай на инфекция на 12 ноември. Първият случай е 20-годишно момче с везикуларен обрив, оток на лицето, сухи устни и зачервени очи.

Заболелите са покрити с мехури, освен това са с подути устни и големи циреи на ръцете. Военноморските сили на Сенегал ще вземат проби от водата, където болните са се занимавали с риболов, и ще ги изпрати в лаборатория. Засега лекарите обвиняват токсичните вещества, които са отровили крайбрежния район и са предизвикали тежка екологична ситуация - голямо количество боклук и мъртви риби.

Превод и редакция: БЛИЦ