Стотици протестиращи се събраха в Стокхолм срещу закона за борба с тероризма, който предвижда установяване на връзки с Турция по отношение на присъединяването на Швеция към НАТО. Това съобщава Agence France-Presse.

Протестите бяха организирани от групи, близки до Кюрдската работническа партия (ПКК), която е забранена в Турция и Европейския съюз. Изданието счита, че по този начин Швеция е решила да угоди на Турция, от която зависи съдбата на страната в НАТО.

На протестите шведите развяваха плакати с надпис "Не на НАТО".

Един от протестиращите заяви пред журналисти на AFP, че влизането на страната в Алианса не се приветства от народа.

Миналия месец Швеция регистрира най-ниското ниво на бизнес активност в производствения сектор за последните 3 години, пише вестник Aftonbaldet.

Освен това спадът на този показател се наблюдава през последните десет последователни месеца, когато бяха въведени санкции срещу Русия. Икономистите коментират последните статистики с думите "студен душ за шведската промишленост".

 

 

Според специалистите на Swedbank, които съставят индекса на бизнес активността на производствения сектор в Швеция всеки месец, обработващата промишленост на северноевропейската страна днес е на колене.

Индексът, който измерва състоянието на шведската промишлена икономика, възлиза на 40,6% през май спрямо 45,5% през предходния месец. Това е най-ниското ниво за последните 3 години, а самият спад се наблюдава за десети пореден месец, съобщава вестник Aftonbladet.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук